بیمه مسئولیت شخص ثالث خودرو
(Third Party Car Liability Insurance)
«قانون بیمه بین المللی شخص ثالث وسایل نقلیه زمینی (کارت سبز)»
(Compulsory Third Party Liability For Land Vehicle)
ماده ۱ـ هدف:
ماده ۲ـ تعاریف:
به منظور نیل به هدف این مقررات داخلی، واژهها و عبارتهای زیر فقط دارای معانیای خواهند بود که در این متن به آنها اختصاص داده شده و نه غیر آن.
«دفتر بیمهگران ملی» بعد از این موسوم به «دفتر»: یعنی سازمان حرفهای که عضوی از شورای دفاتر است و مطابق با توصیهنامه شماره ۵ در کشور محل استقرارش تأسیس شده است.
« بیمهگر»: یعنی هر مرجعی که مجاز به اجرای امور بیمه اجباری مسئولیت شخص ثالث_ دارندگان وسایل نقلیه موتوری در قبال اشخاص ثالث است.
«عضو»: یعنی هر بیمهگری که عضو یک دفتر است.
«کارگزار»: یعنی هر بیمهگر یا شخص دیگری که توسط یک یا چند بیمهگر منصوب شده است تا با موافقت دفتر کشور محل استقرارش، اداره امور کارشناسی و تسویه خسارت ناشی از تصادفات مربوط به وسایل نقلیهای را انجام دهد که در آن کشور به وقوع پیوسته و بیمهگر یا بیمهگران ذیربط برای آنها بیمهنامه صادر کردهاند.
«وسیله نقلیه»: یعنی هر وسیله نقلیه موتوری که با نیروی مکانیکی حرکت کرده و به منظور سفر بر روی زمین نه بر روی ریل به کار میرود. به علاوه هر نوع یدک، خواه متصل یا غیرمتصل. اما منظور فقط وسیله نقلیه موتوری یا تریلری است که مشمول بیمه اجباری کشوری باشد که در آنجا مورد استفاده قرار میگیرد.
«تصادف»: یعنی هر حادثهای که باعث خسارت یا آسیبی شود و برحسب قانون کشور محل وقوع تصادف، میتواند در حوزه پوشش بیمه اجباری مسئولیت شخص ثالث دارندگان وسایل نقلیه موتوری قرار گیرد.
«زیان دیده»: یعنی هر شخصی که مدعی جبران غرامت مربوط به هر نوع خسارت یا آسیبی است که بوسیله یک وسیله نقلیه به وجود آمده است.
«ادعای خسارت»: یعنی هریک یا چند ادعایی که به منظور جبران خسارت وارده توسط یک زیاندیده ارائه شده و ناشی از همان تصادف باشد.
« بیمهنامه»: یعنی قرارداد بیمه اجباری صادره بوسیله یک عضو که مسئولیت مدنی دارنده یک وسیله نقلیه را در هنگام استفاده از آن پوشش میدهد.
« بیمهشده»: یعنی هر شخصی که مسئولیت مدنی شخص ثالثش با یک بیمهنامه، پوشش داده میشود.
« کارت سبز»: یعنی گواهینامه بیمه بینالمللی وسیله نقلیه موتوری که باید مطابق با نمونههای مورد تأیید شورای دفاتر باشد.
«شورای دفاتر»: یعنی نهادی که کلیه دفاتر به آن وابستهاند و مشمول اداره امور و عملکرد سیستم بیمه بینالمللی مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری موسوم به «سیستم کارت سبز» است.
ماده ۳ـ رسیدگی به دعوای خسارت:
۱- هنگامی که دفتری از وقوع یک تصادف در قلمرو کشوری که در صلاحیت آن است مطلع میگردد از آنجا که تصادف مربوط به یک وسیله نقلیه از کشور دیگری است، بدون آْن که منتظر یک ادعای رسمی باشد، اقدام به بررسی اوضاع و شرایط تصادف میکند، این دفتر باید در اسرع وقت اینگونه تصادفات را به بیمهگر صادر کنند بیمهنامه یا کارت سبز و یا در صورت لزوم به دفتر ذیربط اعلام نماید. هرگونه غفلت و ترک فعل در انجام چنین امری برعلیه به کار گرفته نخواهد شد.
۲- اگر در جریان این رسیدگی، دفتر از هویت بیمهگر وسیله نقلیه درگیر در تصادف آگاه شد و متوجه شود که کارگزار این بیمهگر مطابق با شرایط مندرج در ماده ۴، مورد تأیید میباشد باید فوراً این اطلاعات را به منظور اقدامات بعدی برای کارگزار مذکور ارسال نماید.
۳- به محض دریافت یک ادعای خسارت ناشی از تصادفی که تحت شرایط فوقالذکر به وقوع پیوسته، در صورتی که کارگزار یک بیمهگر تأیید شده باشد، دفتر باید بلافاصله ادعای خسارت را برای کارگزار مذکور ارسال نماید، تا ادعای خسارت مطابق با شرایط مقرر در ماده ۴ رسیدگی و تسویه شود. اگر کارگزار تأیید شدهای وجود نداشته باشد، باید موضوع را بلافاصله به بیمهگری که کارت سبز یا بیمهنامه مربوطه را صادر کرده یا در صورت لزوم به دفتر ذیربط اخطار فوراً اعلام کند که او یک ادعای خسارت دریافت نموده و به آن رسیدگی خواهد کرد با ترتیبی اتخاذ خواهد کرد که بوسیله نمایندهای که هویت او را نیز اعلام خواهد کرد مورد رسیدگی قرار بدهد.
۴- دفتر مجاز است هر ادعای خسارت را به طور مسالمتآمیز تسویه کند یا هرگونه ابلاغ احتمالی که خارج از آیین دادرسی یا از مرجع قضایی رسمی باشد و مربوطه به بازپرداخت خسارت شود، را بپذیرد.
۵- دفتر به همه دعاوی خسارت با اختیار کامل مطابق با مقررات قانونی و نظارتی مربوط به مسئولیت، جبران خسارت زیاندیدگان و بیمه اجباری مورد اجرا در کشور محل وقوع تصادف، به بهترین نحو در جهت منافع بیمهگر صادرکننده کارت سبز یا بیمهنامه رسیدگی خواهد کرد. دفتر برای تسویه خسارت و همه امور مربوط به تفسیر قانون مورد اجرا در کشور محل صلاحیت انحصاری دارد. وقوع تصادف را حتی هنگامی که راجع به مقررات قانونی در حال اجرا در یک کشور دیگر باشد. بر اساس شرط اخیر، دفتر قبل از اتخاذ یک تصمیم نهایی، طبق درخواست صریح متقاضی به بیمهگر مربوطه یا دفتر ذیربط اطلاع خواهد داد.
۶- هنگامی که خسارت پیشبینی شده بیش از شرایط یا حدود قابل اجرا تحت قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری که در کشور محل وقوع تصادف اعمال میشود، باشد، اگر چه این موارد برطبق بیمهنامه پوشش داده شده باشد، دفتر در رابطه با آن قسمت از خسارت که افزون بر شرایط یا حدود فوقالذکر است، با بیمهگر مشورت خواهد کرد.
۷- در صورتی که قانون مورد اجرا، دفتر را مکلف کند که ضمانتهای مندرج در قرارداد مازاد بر حدود و شرایطی که در قانون بیمه مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری کشور محل وقوع تصادف ارائه شده، مدنظر قرار دهد، نیازی به موافقت بیمهگر مربوطه نیست.
۸- دفتر نمیتواند با اراده و اختیار خود یا بدون موافقت کتبی بیمهگر یا دفتر مربوطه، ادعای خسارت را به نمایندهای که به خاطر تعهدات ناشی از قرارداد دارای نفع مالی است، واگذار نماید. اگر بدون چنین موافقتی این کار را انجام دهد حق جبران خسارت دفتر به یک دوم مبلغی که در غیر این صورت قابل پرداخت بوده، محدود خواهد شد.
ماده ۴ـ کارگزاران خسارت:
۱- پیرو هر قرارداد، هر دفتر شروط لازمالاجرایی را وضع خواهد کرد که خارج از تعهداتش با دفاتر دیگر و یا هر قانون یا مقررات نظارتی مالی است تا بر اساس آن به کارگزاران صالح در کشور مربوطه، تأییدیهاش را تفویض کرده، آن را مسترد یا از اعطای آن خودداری کند.
۲- در هر حال تأییدیه، هنگامی که از طرف عضو یک دفتر دیگر برای هرگونه تشکیلاتی در کشور دریافتکننده درخواست مذکور، تقاضا شده باشد، به طور خود به خود اعطاء خواهد شد، مشروط بر این که چنین تشکیلاتی برای انجام بیمه مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری مجاز باشد.
۳- دفاتر واقع در کشورهای عضو منطقه اقتصادی اروپا وقتی چنین درخواستی را دریافت میکنند متعهد میشوند، نمایندگانی که قبلاً توسط بیمهگران دیگر کشورهای عضو به منظور رسیدگی به دعاوی خسارت تعیین شدهاند را به عنوان کارگزاران خسارت در کشورهایشان مطابق با دستورالعمل ۲۰۰۰/۲۶/EEC ؛ تأیید نمایند. تا زمانی که کارگزار مربوطه ظرفیت تسویه خسارتش را باتوجه به دستورالعمل مورد اشاره به عنوان نماینده رسیدگی به دعاوی خسارت حفظ میکند، این تأییدیه نمیتواند پس گرفته شود، مگر اینکه جداً تعهدات خود مربوط به این ماده را نقض کنند.
۴- فقط یک دفتر صلاحیت برحسب درخواست یکی از اعضایش مجاز خواهد بود، از دفتری دیگر تقاضای تأیید یک کارگزاری را کند که در آن کشور مستقر است. این درخواست به وسیله نمابر یا پست الکترونیک ارسال خواهدشد و با مدرک تأیید شود که کارگزار پیشنهادی، تأییدیه درخواست شده را میپذیرد.
۵- دفتر مربوطه تأییدیهاش را طی سه ماه از تاریخ درخواست اعضاء ارسال و تصمیم خود را همراه با تاریخ شروع اعتبار تأییدیهاش همزمان به دفتر درخواست کننده و کارگزار مربوطه اعلام خواهد کرد. در صورتی که هیچ پاسخی دریافت نشود، چنین تلقی خواهد شد که تأییدیه، اعطاء شده و از تاریخ انقضای مذکور معتبر است.
۶- کارگزار همه دعاوی خسارت ناشی از تصادفات مربوط به وسایل نقلیهای که به وسیله بیمهگر درخواستکننده تأییدیهاش بیمهشدهاند را مطابق با مقررات قانونی یا نظارتی مورد اجرا در کشور محل وقوع تصادف در ارتباط با مسئولیت، جبران غرامت زیاندیدگان و بیمه اجباری وسایل نقلیه موتوری از طرف دفتری که تأییدیه را درخواست کرده، به نمایندگی از جانب دفتری که تأییدیه را داده است و به نفع بیمهگری که تأییدیه را درخواست نموده، رسیدگی خواهد کرد. هنگامی که تسویه خسارات مورد انتظار در غیر اینکه تحت پوشش بیمهنامه است از شرایط یا حدود قابل عمل تحت قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری مورد اجرا در کشور محل وقوع تصادف تجاوز نماید، کارگزار مربوطه باید بر اساس شرایط مقرر در ماده ۵ـ۳ عمل کند.
۷- دفتری که تأییدیهاش را به یک کارگزار اعطا کرده است، آن را انحصاراً برای رسیدگی و تسویه خسارت، به نمایندگی از جانب دفتر و به نفع بیمهگر درخواست کننده تأییدیه، واجد صلاحیت میشناسد. دفتر این صلاحیت را در مورد ادعای خسارت به زیاندیدگان اعلام میکند و همه اعلامیههای مربوط به این گونه دعاوی خسارت را برای کارگزار مذکور ارسال خواهد کرد. در هر حال دفتر میتواند در هر زمان و بدون این که مکلف به توجیه تصمیمش باشد، امور رسیدگی و تسویه یک خسارت را از یک کارگزار بازپس بگیرد.
۸- اگر به هر دلیلی، دفتر ملزم شود که به جای کارگزار، خسارت زیاندیدهای را جبران کند، غرامت زیاندیده مستقیماً توسط دفتری که درخواست تأییدیه را ارسال نموده، مطابق با شرایط مقرر در ماده ۵، جبران خواهد شد.
۹- بر اساس شرایط مقرر در ماد ۴ـ۴، کارگزار نسبت به توافق با بیمهگری که درخواست تأییدیه او را داشته، در خصوص مقررات بازپرداخت مبالغ پرداختی به زیاندیدگان مختار است و شیوهای که برای محاسبه هزینههای رسیدگیاش توافق شده، در هر حال بر علیه هیچ دفتری قابل اعمال نخواهد بود. اگر کارگزاری نتواند پیشپراختهایی را که طبق شرایط مقرر در ماده ۴ـ۴ از طرف بیمهگری که تأییدیه او را درخواست کرده است دریافت کند، دفتری که آن را تأیید کرده است غرامت آن را پرداخت خواهد کرد. غرامت دفتر اخیر را دفتری که بیمهگر ذیربط عضو آن است بر اساس شرایط مقرر در ماده ۵ جبران خواهد کرد.
۱۰- هنگامی که دفتری مطلع میشود که یکی از اعضایش تصمیم دارد کارگزاری را رد کند، باید فوراً این موضوع را به دفتری که تأییدیه داده است، اعلام کند، دفتر دوم اختیار خواهد داشت که تاریخ خاتمه اعتبار تأییدیهاش را تعیین کند.
زمانی که دفتر اعطاکننده تأییدیه به یک کارگزار، تصمیم دارد که آن را پس بگیرد، یا اینکه مطلع میشود کارگزار مذکور مایل است تأییدیهاش را پس بدهد، این موضوع باید فوراً به دفتر ارسالکننده درخواست تأییدیه کارگزار مربوطه اعلام شود. همچنین باید تاریخ انقضای اعتبار فعالیت کارگزار یا تاریخی که تأییدیه او منقضی خواهد شد، به دفتر مذکور اعلام شود.
ماده ۵ـ شرایط بازپرداخت غرامت:
۱- هنگامی که یک دفتر یا نمایندهای که به منظور تسویه خسارت تعیین شده. همه دعاوی خسارت ناشی از یک تصادف را تسویه کند، موضوع باید حداکثر در یک دوره یکساله از تاریخ آخرین پرداخت در وجه زیاندیده، به وسیله نمابر یا پست الکترونیک برای عضو دفتری که کارت سبز یا بیمهنامه را صادر کرده یا در صورت لزوم برای دفتر ذیربطی ارسال شود که تقاضای جبران موارد مشخص شده ذیل را دارد.
۱-۱- مبالغی که به عنوان غرامت به طور مسالمتآمیز و دوستانه یا به حکم دادگاه به زیاندیدگان پرداخت شده است.
۱-۲- مبالغی که برای استفاده از خدمات خارجی در زمینه رسیدگی و تسویه هر ادعای خسارت هزینه شده و همه مخارجی که به ویژه به منظور اقدامات قانونی و حقوقی پرداخت شده و در همان شرایط مشابه به وسیله بیمهگر مستقر در کشور محل وقوع تصادف، هزینه میشد.
۱-۳- حقالزحمه رسیدگی به همه هزینههایی که مطابق با قوانین مصوب شورای دفاتر محاسبه شده را پوشش میدهد.
۲- هنگامی که دعاوی خسارت ناشی از یک تصادف، اثبات شده و بدون پرداخت مبلغی بابت جبران غرامت، تسویه میشوند، مبالغی مانند آنچه که در تبصره ۲ـ۱ـ۵ فوق ارائه شده و آنچه که به عنوان حداقل حقالزحمه رسیدگی مطابق با ماده ۳ـ۱ـ۵ فوق توسط شورای دفاتر تعیین شده، قابل مطالبه هستند.
۳- تقاضای جبران غرامت باید تصریح کند که آن وجوه در کشور مربوطه و به پول ملی افراد ذینفع قابل پرداخت هستند و در طی مدت ۲ ماه از تاریخ تقاضا به آنها، هزینهای تعلق نمیگیرد و اینکه پس از انقضای تاریخ مذکور به طور خود به خود بهره دیرکرد با نرخ ۱۲% سالانه بر روی مبلغ مقرر از تاریخ تقاضا تا تاریخ دریافت وجه توسط بانک مربوطه افراد ذینفع اعمال خواهد شد. همچنین تقاضای جبران غرامت باید تصریح کند که مبالغی که به پول ملی اظهار شده با نرخ رسمی تبدیل ارز که در تاریخ درخواست در کشور دفتر مورد ادعا رایج است، به یورو قابل پرداخت خواهد بود.
۴- در هیچ شرایطی تقاضای جبران غرامت، شامل مبالغ پرداختی بابت جریمهها، وجه الضمان یا سایر جرایم مالی که به عهده بیمهگذار است و تحت پوشش بیمه مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری کشور محل تصادف نیست، نخواهد شد.
۵- اسناد و مدارک مثبت از جمله مدرک مستند و عینی که متضمن مبالغ پرداختی به زیاندیدگان بابت جبران غرامت است، در صورت تقاضا باید فوراً ولی بدون وقفه و تأخیر در بازپرداخت خسارت ارسال شوند.
۶- علیرغم اینکه ممکن است دفتر همه دعاوی خسارت ناشی از یک تصادف مشخص را تسویه نکرده باشد، اگر امکان دارد که بازپرداخت کلیه مبالغ مذکور در موارد ۵ـ۱ـ۵ و ۲ـ۱ـ۵ فوق مطابق با شرایط مقرر در این ماده مطالبه شود. اگر مبلغ اصلی که برای بازپرداخت خسارت در نظر گرفته شده، بیشتر از اصل مبلغ تعیین شده توسط شورای دفاتر باشد، حقالزحمه رسیدگی که در ماده ۳ـ۱ـ۵ منظور شده، قابل مطالبه است.
۷- در صورتی که بعد از جبران یک خسارت، ادعای خسارت جدید یا مطالبه خسارت بیشتری در ارتباط با همان تصادف مطرح شود، در هر صورت باقی مانده حقالزحمه رسیدگی مطابق با مقررات قابل اجرا در زمانی که تقاضای جبران غرامت مربوط به ادعای خسارت جدید یا مطالبه خسارت بیشتر ارائه شده، محاسبه خواهد شد.
۸- در صورتی که هیچگونه ادعایی برای جبران زیان ناشی از یک تصادف وجود ندارد، هیچ مبلغی به عنوان حقالزحمه رسیدگی قابل مطالبه نیست.
ماده ۶ـ تعهد ضمانت:
۱- هر دفتر بازپرداخت مبالغی که مطابق با مقررات مندرج در ماده ۵ به وسیله دفتر کشور محل وقوع تصادف یا بوسیله نماینده منصوب آن در این زمینه مطالبه شده است را توسط اعضایش تضمین خواهد کرد.
۲- اگر یک عضو نتواند مبلغ مطالبه شده را در مدت ۲ ماهی که در ماده ۵ مشخص شده پرداخت کند. دفتر ذیربط این عضو پس از وصول تضمینی که از سوی دفتر محل وقوع تصادف یا به وسیله نماینده منتخب او ارائه شد، خودش بر اساس شرایطی که متعاقباً توضیح داده شد، خسارت مذکور را جبران خواهد کرد.
۳- دفتری که در مقام ضامن است، بازپرداخت را در مدت یک ماه انجام خواهد داد. پس از انقضای مدت مذکور، بهره دیرکرد به میزان ۱۲% سالانه بر روی مبلغ متعلقه محاسبه میشود که از تاریخ شروع تضمین تا تاریخ وصول وجه توسط بانک ذینفع، به طور خودبخود اعمال خواهد شد.
۴- اعلام تضمین از طریق نمابر یا پست الکترونیک در مدت ۱۲ ماه بعد از تاریخ ارسال تقاضای بازپرداخت بر طبق ماده ۵، انجام خواهد شد.
۵- پس از انقضای مدت فوقالذکر بدون اثرگذاری نسبت به هرگونه دیرکردی که ممکن است متوجه دفتر مذکور باشد، مسئولیت و تعهدات دفتری که در مقام ضامن قرارداد، به میزان مبلغ خسارتی که از عضوش مطالبه شده به اضافه بهرهای ۱۲ ماهه که با نرخ ۱۲% سالانه محاسبه شده، محدود خواهد بود.
۶- در صورت گذشت دو سال از تاریخ ارسال تقاضای جبران غرامت، هیچگونه اعلام تضمینی قابل قبول نخواهد بود.
۷- هر دفتر تضمین میکند که اعضایش به کارگزاران مربوطه ابلاغ خواهند کرد که آنان مجاز هستند دعاوی خسارات را مطابق با مقررات مندرج در اولین پاراگراف ماده ۴ـ۴ فوقالذکر تسویه نموده و همه مدارک مربوط به دعاوی خساراتی که به آنها واگذار شده را به کارگزاران یا به دفتر محل وقوع تصادف ارسال کنند.
مقررات این فصل وقتی روابط دفاتر طرفین قرارداد مبتنی بر کارت سبز باشد، اجرا میشود:
ماده ۷ـ انتشار و تحویل کارت سبز:
۱- هر دفتر مسئول چارت کارت سبزهای خود میباشد یا باید به اعضایش اجازه انتشار آنها را بدهد.
۲- هر دفتر باید به اعضایش اجازه دهد که برای بیمهگذارانشان منحصراً جهت وسایل نقلیه ثبت شده در هر کشوری که صلاحیت دارند، کارت سبز صادر کنند.
۳- دفتر میتواند به هر عضو اجازه دهد برای بیمهگذاران خود در هر کشوری که در آنجا هیچ دفتری وجود ندارد، کارت سبز صادر نماید، مشروط بر اینکه عضو مذکور در همان کشور مستقر باشد. این شرط محدود به وسایل نقلیه ثبت شده در کشور موردنظر است.
۴- همه کارت سبزها طی مدت پانزده روز از تاریخ شروعشان معتبر تلقی میشوند. در صورتی که یک کارت سبز برای مدت کمتری صادر شده باشد، دفتری که اجازه صدور کارت سبز را داده است باید به دفاتر کشورهای عضو تضمین دهد که پوشش کارت سبز مذکور برای مدت پانزده روز از شروع اعتبار آن. معتبر میباشد.
۵- وقتی قرارداد منعقد شده بین دو دفتر، بر اساس ماده ۶ـ۳ـ۵ فسخ میشود، همه کارت سبزهایی که با نام دفتر و به منظور استفاده در سرزمینهای مربوطه آن تحویل داده شد، از تاریخ فسخ قرارداد، کان لم یکن تلقی و فاقد اعتبار قانونی خواهد بود.
۶- وقتی که یک قرارداد بر اساس اعمال ماده ۶ـ۳ـ۱۶ تعلیق یا فسخ میشود، وضعیت باقیمانده مدت اعتبار کارت سبزهایی که با نام دفاتر ذیربط به منظور استفاده در سرزمینهای مربوط به آن تحویل شده، به وسیله شورای دفاتر تعیین خواهد شد.
ماده ۸ـ تأیید اعتبار یک کارت سبز
ماده ۹ـ کارت سبزهای تقلبی و جعلی، غیرمجاز یا غیر قانونی
مقررات این فصل هنگامی اجرا میشود که روابط دفاتر طرفین قرارداد بر مبنای فرض پوشش بیمهای همراه با استثنائات مشخص باشد.
ماده ۱۰ـ وظایف و تعهدات دفاتر
دفاتری که مقررات این فصل را اجرا میکنند باید بر اساس یک رابطه متقابل، جبران همه مبالغ قابل پرداخت تحت این مقررات که ناشی از تصادف مربوط به یک وسیله نقلیهای باشد که معمولاً در قلمرو کشوری است که هریک از این دفاتر آنجا ذیصلاح است، را تضمین نمایند، خواه وسیله نقلیه بیمهشده باشد یا نشده باشد.
ماده ۱۱ـ مفهوم مقر عادی
۱- قلمرو کشوری که وسیله نقلیه معمولاً در آنجا مستقر است، بر اساس هریک از شرایط زیر تعیین میشود:
۱-۱- بر اساس قلمرو کشوری که وسیله نقلیه در آنجا دارای یک پلاک ثبتی است.
۱-۲- جایی که هیچ ثبتی در مورد آن نوع وسیله نقلیه لازم نیست، ولی وسیله نقلیه دارای یک پلاک بیمهای یا یک علامت متمایزکننده شبیه به پلاک ثبتی در قلمرو کشوری است که پلاک بیمهای یا علامت مذکور را صادر میکند.
۱-۳- در جایی که نه پلاک ثبتی، نه پلاک بیمهای و نه علامت متمایزکنندهای برای بعضی از انواع مشخص وسایل نقلیه در قلمرو کشوری که دارنده وسیله نقلیه به طور دائمی مقیم آنجاست الزامی نیست.
۲- در صورتی که وسیله نقلیهای ملزم به داشتن یک پلاک ثبتی باشد و هیچ پلاک یا پلاکهایی که به طور قانونی برای مدت طولانیتری صادر شود را نداشته باشد و درگیر یک تصادف شده باشد، بر اساس قلمروی که تصادف در آنجا واقع شده است و برای تسویه هر ادعایی ناشی از تصادف مذکور، قلمرویی که وسیله نقلیه معمولاً در آنجا مستقر است، موردنظر خواهد بود.
ماده ۱۲ـ معافیتها
مقررات این فصل در موارد زیر اجرا نمیشوند:
۱- در مورد وسایل نقلیهای که در کشورهایی به غیر از کشورهای دفاتر موضوع مقررات این فصل ثبت شدهاند و برای آنها یک کارت سبز توسط عضوی از هریک از این دفاتر واگذار شده است. در صورت وقوع یک تصادف مربوط به وسیله نقلیهای که برای آن کارت سبزی صادر شده، دفتر مربوطه باید بر طبق قوانین مقرر در فصل ۲ عمل کند.
۲- در مورد وسایل نقلیه متعلق به افراد خاص، مشروط به اینکه کشوری که آن وسیله نقلیه در آنجا ثبت شده است، در کشورهای دیگر یک مرجع یا نهاد مسئول را به منظور جبران غرامت زیاندیدگان مطابق با شرایطی که در کشور محل وقوع تصادف حاکم است، تعیین شده باشد.
۳- انواع مخصوصی از وسایل نقلیه به وسایل نقلیه خاص، با پلاک ویژه که استفاده از آنها را در حمل و نقل بینالمللی مشروط میکند که این امر بر اساس قانون کشور میزبان در دست داشتن یک کارت سبز یا یک بیمهنامه مرزی معتبر انجام میشود.
فهرست وسایل نقلیه مورد اشاره در مواد ۱۲۰۲ و ۱۲۰۳ همراه با فهرست مراجع یا نهادهایی که در کشورهای دیگر تعیین شدهاند، به وسیله هر کشور طراحی و توسط دفتر هر کشور به شورای دفاتر اعلام خواهد شد.
ماده ۱۳ـ تأیید قلمروی که یک وسیله نقلیه معمولاً در آنجا مستقر است
هر درخواستی که برای تأیید قلمرویی که یک وسیله نقلیه معمولاً در آنجا مستقر است و به وسیله دفتر کشور محل وقوع تصادف یا توسط هر نمایندهای که به این منظور تعیین شده و از طریق نمابر یا پست الکترونیک به یک دفتر ارسال شده، طی مدت سه ماه از تاریخ درخواست، یک پاسخ مشخص داده خواهد شد.
درصورتیکه چنین پاسخی دریافت نشود، اینگونه تلقیخواهدشد که وسیله نقلیه موردنظرمعمولاً درقلمرو آن دفتر مستقر است.
ماده ۱۴ـ دوره ضمانت
دفاتر میتوانند مدت ضمانتی را که تحت ماده ۱۰ در موارد زیر میدهند محدود کنند:
- در مورد وسایل نقلیهای که پلاکهای ثبتی موقتی دارند که طرح و شکل آن قبلاً به شورای دفاتر اعلام شده است. در چنین مواردی، دوره ضمانت تا دوازده ماه بعد از تاریخ انقضای اعتبار مندرج در پلاک وسیله نقلیه مذکور، اعمال خواهد شد.
- در مورد هروسیله نقلیهدیگری که مشمول قراردادهای دوجانبه منعقده بادیگردفاترشده وبه شورای دفاتر اعلام شده باشد.
ماده ۱۵ـ اعمال یک جانبه ضمانت بر اساس فرض پوشش بیمهای
مقررات این فصل هنگامی اجرا میشود که روابط دفاتر طرفین قرارداد بر مبنای فرض پوشش بیمهای همراه با استثنائات مشخص باشد.
ماده ۱6ـ قرارداد دو جانبه
شروط:
۱- دفاتر میتوانند بین خودشان قراردادهای دو جانبهای منعقد کنند که به موجب آن متعهد شوند که در زمینه روابط دوجانبه خود از مقررات اجباری و مقررات اختیاری مذکور در این آییننامه داخلی پیروی نمایند.
۲- این قراردادها در سه نسخه به وسیله طرفین قرارداد امضاء شده و هریک از آنان یک نسخه از آن را نزد خود نگه خواهد داشت. نسخه سوم به شورای دفاتر ارسال خواهد شد تا بعد از مشاوره با طرفهای مربوطه، تاریخ شروع قرارداد به ایشان اعلام شود.
۳- این قراردادها شامل شروط زیر هستند:
۱- شناسایی دفاتر طرفین قرارداد، ذکر وضعیت آنان به عنوان اعضای شورای دفاتر و ذکر قلمرویی که در آنجا ذیصلاح هستند.
۲- تعهد آنان مبنی بر پیروی کردن از مقررات اجباری این آییننامه داخلی.
۳- تعهد آنان مبنی بر پیروی کردن از مقررات اختیاری که متقابلاً انتخاب کرده و در مورد آنها توافق کردهاند.
۴- اختیارات متقابلی که این دفاتر به نام خود و از طرف اعضایشان اعطاء کردهاند تا برای تسویه عادی خسارت به طور مسالمتآمیز یا پذیرش ابلاغ قانونی احتمالی از مراجع قضایی رسمی و غیررسمی که منجر به پرداخت خسارت ناشی از هر تصادف در حوزه نفوذ و در راستای هدف این آییننامه داخلی است انجام گردند.
۵- نام محدود بودن دوره قرارداد، به حق هریک از طرفین قرارداد برای خاتمه دادن دوره مذکور بعد از یک اخطار دوازده ماهه که این موضوع به طور همزمان به طرف دیگر قرارداد و به شورای دفاتر اعلام میشود.
۶- فسخ یا تعلیق خود به خود قرارداد هم در صورت خاتمه فعالیت دفتر به عنوان عضو شورای دفاتر یا در صورت تعلیق عضویت دفتر مذکور.
ماده ۱۷ـ استثناء
۱- در جهت تعدیل ماده ۱۶، دفاتر کشورهای عضو منطقه اقتصادی اروپایی، مطابق با ماده ۲ دستورالعمل اروپایی ۷۲/۱۶۶/EEC_ مورخ ۲۴ آوریل ۱۹۷۲، پذیرش متقابل این مقررات داخلی را از طریق یک موافقت نامه چند جانبه اعلام نموده که تاریخ شروع آن از سوی کمیسیون اتحادیه اروپایی با همکاری شورای دفاتر تعیین میشود.
۲- دفاتر واقع در کشورهای غیر عضو به منطقه اقتصادی اروپایی میتوانند با رعایت شروط مقرر شده توسط کمیتهای که در اساسنامه شورای دفاتر ذیصلاح شناخته شده است به این موافقتنامه چند جانبه بپیوندند.
ماده ۱۸ـ رویه
۱- انجام هرگونه اصلاحات در این مقررات تحت صلاحیت انحصاری مجمع عمومی شورای دفاتر خواهد بود.
۲- به منظور تعدیل تبصره فوق، انجام هرگونه اصلاحات در مقررات مندرج در فصل ۳ تحت صلاحیت انحصاری کمیتهای که در اساسنامه شورای دفاتر مشخص شده است، خواهد بود:
الف ـ مقرراتی که برای همه دفاتر الزامآور است اگرچه عضو این کمیته نباشند، و تصمیم گرفتهاند فصل۳ را در روابط قراردادیشان با دیگر دفاتر اعمال نمایند.
ب ـ هرگونه اصلاح در ماده ۲ـ۴، تحت صلاحیت انحصاری دفاتر مستقر در منطقه اقتصادی اروپا خواهد بود.
ماده ۱۹ـ شرط داوری
۱- هرگونه اختلاف نظر ناشی از این مقررات داخلی یا مربوط به آنها از طریق داوری مطابق با قوانین داوری UNCITRAL کمیسیون قانون تجارت بینالملل سازمان ملل متحدکه هم اکنون در حال اجراست، حل و فصل خواهد شد.
۲- شورای دفاتر در مورد دستمزد داوران و هزینههای قابل مطالبه تصمیم خواهد گرفت.
۳- مسئولیت تعیین داوران با رئیس شورای دفاتر یا در صورت عدم دسترسی به وی، با رئیس کمیته انتصابات خواهد بود.
۴- هیأت داوری از سه داور تشکیل خواهد شد.شرح مذاکرات و اقدامات داوران به زبانهای انگلیسی و فرانسه تنظیم خواهد شد.
ماده ۲۰ـ تاریخ اجرا
- این آییننامه در تاریخ اول جولای ۲۰۰۳ قابل اجرا خواهد بود و از این تاریخ جایگزین کلیه موافقتنامههای یکنواخت و تضمین چند جانبهای خواهد بوند که فیمابین دفاتر امضاء شده است.
بیمه مسئولیت شخص ثالث خودرو
(Third Party Car Liability Insurance)
«موارد مرتبط با بیمه شخص ثالث»
۱. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص بیمه شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۲. برای کسب اطلاعات درخصوص قانون بیمه اجباری اشخاص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۳. برای کسب اطلاعات درخصوص شرایط عمومی بیمه حوادث راننده در اینجا کلیک کنید.
۴. برای کسب اطلاعات جامع در خصوص دستورالعمل نحوه تعيين خسارت موضوع تبصرههای ۳ و ۴ ماده ۸ قانون بيمه اجباری شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۵. برای کسب اطلاعات در خصوص جدول نرخ دیه کامل و دیه اعضای بدن و همچنین نحوه محاسبه دیه در اینجا کلیک کنید.
۶. برای کسب اطلاعات در خصوص آييننامه تعيين سقف حقبيمه شخص ثالث و نحوه تخفيف، افزايش يا تقسيط آن در اینجا کلیک کنید.
۷. برای کسب اطلاعات در خصوص آییننامه اجرایی ماده (۳۰) قانون بیمه اجباری شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۸. برای کسب اطلاعات در خصوص نحوه انتقال تخفیفات حاصل از نداشتن حوادث منجر به خسارت موضوع تبصره ماده (۶) قانون بیمه اجباری شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۹. برای کسب اطلاعات در خصوص آییننامه تعیین میزان ظرفیت مجاز وسایل نقلیه موضوع ماده (۱۲) قانون بیمه اجباری شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۱۰. برای کسب اطلاعات در خصوص آییننامه اجرایی وظایف شرکتهای بیمه موضوع ماده (۵) قانون بیمه اجباری شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۱۱. برای کسب اطلاعات در خصوص آییننامه نحوه رسیدگی به تخلفات شرکتهای بیمه موضوع ماده (۵۷) قانون بیمه اجباری شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۱۲. برای کسب اطلاعات در خصوص آییننامه نحوه توقیف وسایل نقلیه فاقد بیمهنامه موضوع ماده (۴۱) قانون بیمه اجباری شخص ثالث خودرو در اینجا کلیک کنید.
۱۳. برای کسب اطلاعات جامع در خصوص بیمه مسئولیت مدنی عمومی در اینجا کلیک کنید.
۱۴. برای کسب اطلاعات در خصوص بیمه بین المللی شخص ثالث وسایل نقلیه زمینی (کارت سبز) در اینجا کلیک کنید.
۱۵. برای کسب اطلاعات در خصوص تاریخچه عضویت کشور ایران در سیستم کارت سبز در اینجا کلیک کنید.
۱۶. برای کسب اطلاعات در خصوص قانون الحاق دولت ایران به سیستم کارت سبز در اینجا کلیک کنید.